Search

Levenskeuzes maken met ILC

Maria is een alleenstaande moeder in een managementfunctie. Haar baas trekt een harde lijn voor persoonlijke problemen: ook als haar dochter ziek is, mag ze haar werk niet verlaten. Vanwege de stress en spanningen die dit creëert, contacteert Maria Pegasus om te horen hoe ILC training hiermee kan helpen.In de intake valt het ons op dat Maria denkt in ‘moet’ en ‘kan niet’. Ik moet daar blijven, ik kan niet vertrekken, ik heb geen andere keuze. Het is dit gevoel van machteloosheid, van ELC, dat aan de basis ligt van haar stress, en waarom deze situatie zo zwaar is voor haar.


Wanneer we doorvragen op wat er zou gebeuren als ze toch zou vertrekken, blijft Maria vastzitten in ‘kan niet’. Tja, dat wil zeggen dat haar baas de deur op slot doet? Of haar met kettingen aan haar bureau vastbindt? Want uiteraard is dat de enige situatie waarbij je echt niet kan vertrekken, en die vereist niet de hulp van de Pegasus. Daarvoor bel je beter de politie.


Eens ze snapt dat ze kan vertrekken, gaan we kijken naar de consequenties als ze dat zou doen. Volgens haar zou haar baas haar op staande voet ontslaan. Hoewel ons dat niet zo zeker lijkt als zij ervan schijnt te zijn, volgen we deze redenering. Je bent nu ontslagen, wat houdt dat in? De angst voor deze gedachte blijkt meteen uit haar reactie: ik ga nooit nog een job vinden. Oei, dan verhongeren we op straat, nietwaar? Maria schiet in de lach, en geeft toe dat ze inderdaad wel een andere job zou vinden. Maar er een vinden die zo goed betaald, zo dicht bij huis, die kans is wel heel klein. En als alleenstaande moeder zou van job veranderen waarschijnlijk als gevolg hebben dat ze moet verhuizen. Na de dood van haar man wil ze niet dat haar dochter ook nog eens haar thuis verliest.


Nu zijn we terug bij een keuze: wat is het belangrijkste? Dat haar dochter haar moeder bij zich heeft als ze ziek is, of dat ze haar huis en vriendengroep behoudt? Maria besluit krachtig dat het huis en de vriendengroep op lange termijn het belangrijkste zijn. Eenmaal thuis, neemt Maria de tijd om deze redenering door te spreken met haar dochter. Mama komt je niet ophalen, niet omdat je niet belangrijk bent, maar omdat dat zou resulteren in een verhuis. De volgende keer dat ze niet naar huis gaat is dit nu een bewuste keuze van een moeder voor wat het beste is voor haar kind.


Een maand later krijgen we een mailtje van Maria. Haar dochter was ziek, en ze besloot op haar werk te blijven. Ze liet ons weten dat daar dochter niet kwaad was en dat het haar geen schuldgevoel meer gaf. Wel waren ze beiden verdrietig, en na een lange knuffel die avond hadden ze nog lang gesproken over het verlies van haar man. Ze gaf aan dat het een droevige maar mooie avond was geworden en dat ze vrede hadden met de situatie.

9 views0 comments

Recent Posts

See All